Informe jurídic sobre les possibles conseqüències en l’àmbit penal de l’actuació dels funcionaris durant el procés cap a la independència

Informe de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local per la Independència (SITxCAT)


A.4.- Conclusió sobre un possible delicte de prevaricació

Analitzats els elements bàsics del delicte de prevaricació, es fa molt difícil pensar que cap actuació d’un treballador o treballadora de cap administració pública catalana relacionada directament o indirectament amb el procés per a la constitució de la República de Catalunya pugui entendre´s inclosa en el tipus penal. Està clar que els treballadors de l’administració pública que actuïn ho faran en execució d’alguna norma dictada pel Parlament de Catalunya. La interpretació d’aquesta norma, de si és aplicable directament, o no, tot i les resolucions d’òrgans jurisdiccionals, no pot recaure sobre els treballadors de les administracions catalanes. Aquesta és una funció que recaurà precisament en el Parlament de Catalunya i en el Govern de Catalunya.

En conseqüència, en el cas que per part del Parlament de Catalunya o el Govern de Catalunya, les normes i instruccions que es dictin siguin precises i concretes en relació a la norma a aplicar, desapareixeran els elements bàsics del tipus penal descrits, bàsicament el d’arbitrarietat i el d’intencionalitat, ja que l’actuació dels treballadors de les administracions públiques estarà emparada per una norma, a la qual l’òrgan competent per dictar-la li dóna vigència.

Això vol dir que els treballadors públics i treballadores públiques de Catalunya, no poden actuar al marge de les seves institucions ni de les seves unitats orgàniques, ni tampoc poden decidir per voluntat unilateral no aplicar la normativa de l’Estat espanyol (doncs en aquest cas s’entraria en els elements propis del tipus de prevaricació), sinó que la seva actuació ha de fer-se a l’empara de normativa clara i precisa del Parlament de Catalunya i del Govern de Catalunya i, sota el seu aixopluc, als quals se’ls ha de requerir la precisió normativa necessària per tal d’assegurar la correcta actuació dels treballadors i treballadores de les administracions públiques catalanes.


Aquest és un petit extracte de l’informe que en Joan Anton Font ens va comentar el dijous 30 de març al Foment Vilanoví sobre les repercussions dels actes dels funcionaris. Podeu llegir-lo en la seva totalitat en aquest enllaç:

INFORME JURÍDIC SOBRE LES POSSIBLES CONSEQÜÈNCIES EN L’ÀMBIT PENAL DE L’ACTUACIÓ DELS FUNCIONARIS DURANT EL PROCÉS CAP A LA INDEPENDÈNCIA

Us animem a compartir aquest interessant i molt complert escrit!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s